dinsdag 29 december 2009

Bier brouwen

Afgelopen zaterdag kwam Monty, de buurman van twee huizen verder, langs om mij de fijne kneepjes van het bierbrouwen bij te brengen. Hij had bij de brouwwinkel wat spulletjes gekocht zodat ik kon beginnen met het brouwen van mijn eerste biertje. De set bestond uit:
- Een fermenter, een plastic vat waarin het bier kan gisten
- Een brouwkit in een blik om een India Pale Ale te kunnen maken
- Een kilo Brew enhancer. Dit is een mix van glucose en malt. Dit werkt beter dan suiker om bier te maken.
Op het plastic vat zit een waterslot zodat er van buitenaf geen stoffen bij kunnen komen maar vanuit het vat wel lucht kan ontsnappen wat tijdens het gisten ontstaat.


Het bier moet zo'n twee weken gisten en staat in het washok. Je hoort dat het werkt aan de blub-blub geluiden die uit het waterslot komen.

Na het gisten moet het bier in flesjes gedaan worden en daarna nog rijpen in de fles. Het duurt dus nog wel een aantal weken voordat ik het bier kan proeven.

2 opmerkingen:

Hans zei

Ben benieuwd...en als je het nou niet lekker vindt, wat dan??
Kerst zonder jullie was wel raar...

Groetjes uit Zeewolde...Tot Gauw.

Bert-Jan en Josje zei

Nou, dat ziet er goed uit !
Zeker wel z'n liter of 20 ?
toch goed voor 3 kratjes bier
Kun je er voorlopig even tegen aan.

He een goed uit einde en alvast een goed begin en heel veel succes gewenst daar in australie.

Groet,

Bert-Jan